סוף עונת הפרעושים


  הנה מגיע לאיטו החורף אל אזורינו, הטמפרטורות ילכו וירדו, גשם יחל לרדת ועם החורף ילכו וייעלמו להם היצורים הקטנים, השחורים והטורדנים הללו, הנקראים פרעושים, האומנם?
עם סיום הקיץ אני נתקל הרבה פעמים בבעלים, אשר מפסיקים לטפל בכלב או בחתול כנגד טפילים. נכון שהשיא נמצא מאחורינו אך ברצוני להזכיר לכם שאנו חיים בישראל, ובישראל כמו בישראל... אין דבר כזה באמת חורף. מה שזה בעצם אומר- שאין ממש עונה לפרעושים.


  הפרעוש ומעגל החיים שלו

הפרעוש הוא יצור קטן מאד, כגודל גרגר שומשום, הוא בעל גוון כהה שחור- חום, הוא מהיר מאד, מומחה להתחבאות ומסוגל לקפוץ לגובה של מעל ל 30 ס"מ (אם נשווה לאדם זה קפיצה מעל בניין בגובה 100 קומות כמעט). לכן הסיכוי של בעלים למצוא פרעוש חי על חיית המחמד הוא נמוך מאד. לרוב אם מוצאים פרעוש זה אומר שקיימים עוד 10-100 פרעושים נוספים שאותם לא רואים.
פרעושית בוגרת יכולה תוך 3 שבועות להעמיד עשרות פרעושים בוגרים חדשים. כן חברים בואו נגיד את זה שוב- מפרעוש אחד שעלה על החיה שלכם יכולים תוך 3 שבועות לקפוץ לכם בבית עשרות פרעושים חדשים ורעבים המחפשים ארוחה טעימה.
הפרעושים מתפתחים מהר מאד בסביבה חמה ולחה (נשמע כמו ארץ ישראל לא?) ובתנאים לא מתאימים יכולים לעכב את התפתחותם בחודשים.
הביצים מוטלות על חית המחמד ונופלות לסביבה- מצעי הכלב, שטיחים, רהיטים, מיטות וכו'. הרימות הבוקעות ניזונות בעיקר מהפרשות הוריהם אך גם מחומרים אורגניים אחרים.
הפרעושים יכולים להגיע לחית המחמד בהמון דרכים- מטיול בחוץ, מחיה שכנה אחרת, מחיות בר המסתובבות בסביבתה ואפילו מהבעלים אשר מביאים אותם מבחוץ.
רוב הפרעושים לא אוהבים להיזון מבני אדם, אך כאשר הם רעבים מאד, גם בן אדם יכול להשביע.

  בואו נסכם את מה שאמרנו עד כה- פרעושים הם מאד חמקמקים, יכולים להתרבות בכמויות ובקצב מטורפים, דור ההמשך רק ממתין לשעת כושר על מנת לסיים את התפתחותו, הם יכולים להגיע לחית המחמד שלכם במגוון של דרכים והם יכולים גם לעקוץ בני אדם. נשמע לא נעים? זה אכן לא נעים כשיש מכת פרעושים בבית. זה עוד פחות נעים כאשר באמצע החורף יש יום חמים, אשר מעודד את הדור הצעיר להתפתח ובבת אחת כל הבית מתחיל להתגרד, כי כמו שאמרנו מבחינת הפרעושים אין באמת חורף בישראל.

הנזקים שגורמים הפרעושים לחית המחמד

  מעבר להטרדה שיש בפרעושים הם יכולים לגרום גם לבעיות רפואיות לא קלות לחית המחמד שלכם. בנגיעות גבוהה בפרעושים יכולה להתפתח אנמיה בחית המחמד ומקרים קשים אפילו יכולים להסתיים במוות. בנוסף פרעושים מעבירים תולעי מעיים לחיות מחמד ורוב התולעים בחיה בוגרת מקורם מנגיעות בפרעושים. פרעושים מעבירים טפילי דם שונים, אשר יכולים לגרום למחלה קלינית בחית המחמד. והדבר הכי נפוץ- רוק הפרעושים יכול לגרום בחיות מסוימות לתגובה אלרגית, היכולה להסתיים בגירוד עד קרחות ופצעים. אלרגיה לפרעושים, כמו שנקראת התופעה, היא האלרגיה הנפוצה ביותר גם בכלבים וגם בחתולים.

  אבל לא צריך להיבהל, בעזרת טיפול פשוט ונכון ניתן למנוע מפרעושים להגיע אל חית המחמד שלכם ואל ביתכם. טיפול סדיר, אחת לחודש לפחות, כנגד פרעושים בתכשירים איכותיים, המומלצים על ידי הוטרינר המטפל ימנע לחלוטין או יפחית משמעותית את ההדבקות בפרעוש. כן חשוב מאד לטפל גם בימי החורף הלא ממש קרים. הרבה יותר קל למנוע מפרעושים להגיע אל חית המחמד, מאשר לטפל בה ובבית כנגד מכת פרעושים. במקרה כזה, לא עלינו, יש להיוועץ עם וטרינר ומדביר מקצועי.

 לכן חברים יקרים, כדי למנוע מחית המחמד שלכם סבל מיותר ואולי גם מכם, טפלו בה גם בימי החורף כנגד פרעושים.
חורף קל ושנה טובה.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.